Zjednotená sadzba poplatku za odpad pre právnické osoby

06.05.2013 Žilina

( Mesto Žilina)  Novelou zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov, upravilo Mesto Žilina poplatok pre množstvový zber za komunálny odpad a drobné stavebné odpady pre právnické osoby na území mesta. Doposiaľ 8 rozdielnych cenových taríf, vypočítaných podľa druhu, resp. veľkosti zbernej nádoby, bolo zlúčených do jednej. Za tuhý komunálny odpad sa v súčasnosti platí od vyprodukovaného objemu, a to jednotne.
V súlade s platnou novelou zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, upravilo Mesto Žilina pre právnické osoby poplatok za tuhý komunálny odpad pri množstvovom zbere. Od januára 2013 je zavedená jednotná sadzba poplatku pre právnické osoby. Cena za vývoz a likvidáciu odpadu sa tak vypočíta od vyprodukovaného objemu. Zjednotený poplatok pre množstvový zber je 0,024 €/l a je stanovený ako priemerná cena výdavkov na jeden liter likvidovaného odpadu.
Financie vyzbierané za tuhý komunálny odpad od fyzických, či právnických osôb sú účelovo viazané, to znamená, že Mesto s nimi môže pokryť iba vývoz a likvidáciu odpadu vyprodukovaného mestom Žilina. Mesto na týchto poplatkoch nie je ziskové, je to skutočná cena, ktorú Mesto musí platiť za vývoz a likvidáciu odpadu.
Autor: PhDr. Pavol Čorba
 

Vyberte región